Stichting Brain Innovations

BrainInnovations is opgericht als een joint venture om de zeer snelle nieuwe ontwikkelingen in hersen-onderzoek en -technologie te integreren om nieuwe behandelingen te creeren voor onbehandelbare ziektes. BrainInnovations kwam tot stand toen the Belgische BRAI3N (Brain Research consortium for Advanced, International, Innovative & Interdisciplinary Neuromodulation) onderzoeksgroep met de Technische Universiteit Delft en de Afdeling Neurowetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam, beide in Nederland, ging samenwerken. In een intensieve bed-naar-werkbank en werkbank-naar-bed benadering sluit BrainInnovations het gat in translatie geneeskunde door het combineren van de modernste technieken in de neurowetenschappen.

BrainInnovations is opgericht in 2005 door Dirk de Ridder en Eddy van der Velden. Dirk de Ridder (Prof. dr. D. de Ridder) is neurochirurg, neurowetenschapper en kenner van Darwin (‘A Darwinian neurosurgical approach to tinnitus’, proefschrift, Antwerpen, 2005) en houdt zich al jaren bezig met de evolutie van de hersenen en de mogelijkheden om deze aan te sturen, onder andere met behulp van neuromodulatie. Neuromodulatie is een vorm van therapie waarbij neurofysiologische signalen geïnitieerd of beïnvloed worden met als doel de functie en werking van het zenuwstelsel te veranderen en therapeutische effecten te bereiken. Deze techniek bestaat uit de elektrische stimulatie van specifieke regio’s in het zenuwstelsel en het lokaal toedienen van stoffen in het centrale zenuwstelsel via de liquor in het ruggenmerg of de ventrikels. Momenteel gebeurt dit door middel van een ingewikkeld systeem van draden en vrij forse implanteerbare pulsgeneratoren. Dit brengt verschillende risico’s met zich mee, waaronder kabelbreuk en de vervanging van batterijen.  

Eddy van der Velden (assosciate. prof. E.M. van der Velden) is van huis uit beeldend kunstenaar, auteur en medisch translationeel onderzoeker met aangeboren creatieve genen. Hij is als wetenschapper de laatste 30 jaar verbonden aan diverse academische ziekenhuizen in het binnen- en buitenland en is de grondlegger van de medische subspecialismen dermatografie en keratografie. Toen hij Dirk de Ridder ontmoette herkende hij het unieke in diens andere visie op de menselijke hersenen, die van hem de titel ‘Elektronische geneeskunde van de toekomst’ had meegekregen.

Volgens Van der Velden bevindt de hersenwetenschap zich momenteel in een stroomversnelling; “zonder het te beseffen staan wij aan de vooravond van een neurorevolutie die ingrijpende effecten zal hebben op de geneeskunde en de medische ethiek, maar ook op minder voor de hand liggende gebieden als economie, rechtspraak, marketing en religie. Deze eeuw wordt die van de neurowetenschappen en de genetica”, aldus Eddy van der Velden.

Lees verder op de website van de Stichting Brain Innovations: https://braininnovations.nl/

De partners van Brain's Upgrade